Weekend weg? IJsland it is!

IJsland ligt aan de rand van de Noordpool en wordt vooral bezocht door mensen die niet vies zijn van wat avontuur (en kou). Het land van het Noorderlicht, gletsjers en watervallen is ook ideaal voor een weekendje weg. Het klinkt namelijk verder weg dan het is: maar drie uur vliegen vanaf Schiphol!

Beeld: verkeersbureau.info

Uitvalsbasis Reykjavík in IJsland

Ga je een weekend naar IJsland, dan is hoofdstad Reykjavík – in het zuidwesten van IJsland – natuurlijk je uitvalsbasis. Met zo’n 120.000 inwoners is dit (voor IJslandse begrippen) een stad van formaat noemen. Ga je hierheen, dan blijf je een beetje in de buurt van ‘101-area’, zoals het postcodegebied door alle hipperts wordt genoemd. Het tempo van de stad Reykjavík ligt laag, het centrum is klein en dit maakt het ideaal als je hier maar een weekendje bent. De stad staat ook bekend om de vele vrolijk gekleurde huisjes.

Musea

Er zijn diverse musea die je kunt bezoeken, zoals het Nationale Museum van IJsland. Hier kom je alles te weten over het nationale erfgoed en de lokale historie van deze streek. Daarna alles op je laten inwerken tijdens een hapje en een drankje? Genoeg leuke keuzes in het centrum. Houd er wel rekening mee dat dineren hier doorgaan niet goedkoop is, en ook de IJslandse keuken is soms bijzonder. Als je van vis houdt, zit je hier goed. Ben je meer op de doe-tour en staat het Noorderlicht al heel lang op jouw lijst? Boek dan een tour, bijvoorbeeld hier.

Slapen doe je hier prinsheerlijk, bijvoorbeeld in Hostel Kex: deze hotspot ligt midden in het centrum. En hier een nacht tukken is geen straf, zo vindt ook Laurine:

‘Een erg mooi hostel! De kamers zijn niet goedkoop, maar een betere prijs-kwaliteit vind je niet in Reykjavik!’

Beeld: icelandmag.visir.is

Schiereiland Reykjanes

Ten zuidwesten van de hoofdstad en op slechts 5 minuten rijden van het vliegveld, ligt het schiereiland Reykjanes. Dit gebied wordt vaak overgeslagen, terwijl er zoveel te zien is! De vier hoogtepunten geven je een compleet beeld van IJsland. Neem een duik in het lichtblauwe water van de Blue Lagoon. Nadat je ontspannen het heerlijke warme water uitstapt, kun je naar Reykjanesviti. Dit is een iconische vuurtoren die in één van de ‘actiefste’ gebieden van IJsland ligt. Best knap dus, dat daar zo’n bouwwerkje blijft staan. Door alle geothermische velden in de buurt, is de toren immer omgeven door dampen. Vergeet je camera niet, want dit ziet er mooi dramatisch uit op foto’s. Het grootste meer op het schiereiland heet de Kleifarvatn, sla ook deze niet over. Top je dag (of een dag later) af met warmwaterbronnen-gebied Krýsuvík (zie foto onder). De pruttelende modderpoeltjes en de kracht achter de heetwaterbronnen zorgen voor prachtige verkleuringen in het landschap. Worth the visit, dus. Slapen doe je na deze drukke dag lekker in de hoofdstad, bijvoorbeeld in Hotel Reykjavik Centrum. Dan heb je de dag erna nog om hier rond te kijken.

Beeld: ontdekijsland.nl

Beeld: solstice.is

De stad uit: Schiereiland Snaefellsnes

Snaefellsnes is een schiereiland ten westen van Borgarfjörður – in het westen van IJsland. Eigenlijk is dit perfect voor een weekend weg, omdat je op dit schiereiland alles vindt dat IJsland zelf ook heeft – maar dan compacter. Zo herbergt dit gebied de Snæfellsjökull-vulkaan, met een hoogte van bijna 1500 meter. Ook kun je hier volop genieten van vulkanen, watervallen, fjorden en heel veel ijs. Of ga naar het enige echte Shark Museum, jaja: Snaefellsnes got it all. De meeste inwoners van Snaefellsnes wonen aan de onstuimige noordkust. Let op: het kan hier veel regenen, dus neem goede regenkleding mee!

Qua overnachtingen heb je hier aardig wat opties, onze aanbeveling is echter Hotel Hellnar. Dit schattige, houten hotel heeft een prachtige ligging: aan de ene kant ligt de Atlantische oceaan, aan de andere kant de vulkaan en gletsjer Snaefellsjökull.

Vanuit Reykjavík ben je met de bus in 2,5 uur in Stykkishólmur, de hoofdstad van dit schiereiland. Neem eerst bus 58 naar Borgarnes. Stap in Borgarnes over op Bus 82 richting Arnarstapi.

Per boot: vanuit Brj’nslaekur in de Westfjorden is het mogelijk om met een bootferry naar Stykkishólmur te varen. Deze bootferry duurt 2,5 uur. Of je neemt gewoon de ouderwetse auto, het schiereiland ligt op z’n 200 kilometer vanaf de hoofdstad van IJsland.

Ontdek op Zoover alle mooie hotels die dit verrassende land te bieden heeft en boek snel jouw weekend weg!

Het bericht Weekend weg? IJsland it is! verscheen eerst op Zoover.

Source: Zoover – Weekend weg? IJsland it is!

Geef een reactie

Banier FlixBus 180x150