Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Tot 1993 was het de hoofdstad van Tsjechoslowakije. De stad is gebouwd op een heuvelachtig landschap. De Moldau (vltava) stroomt door de stad heen.

Gouden Stad en Stad van de Honderd Torens. Het zijn maar twee van de vele bijnamen van Praag, de Tsjechische hoofdstad aan de rivier de Moldau. Menig vorstenhuis zetelde er. Bovendien kende de stad, net als Nederland, een Gouden Eeuw. Tel daarbij op dat Praag diverse oorlogen zonder noemenswaardige schade doorstond én het is zonneklaar: Praag is een openluchtmuseum. Geen wonder dus dat de stad na de Fluwelen Revolutie in 1989, toen het communistische regime viel, toeristen uit alle windstreken trok.

En dat is vandaag de dag nog steeds zo. Drommen toeristen trekken dagelijks over de Karelsbrug, een monumentale brug met drie torens en aan weerszijden beeldhouwwerken. Ze zijn op weg naar die andere eyecatcher van Praag, De Burcht. In dit enorme, gesloten paleizencomplex, één van de grootste ter wereld, vind je onder meer de Sint-Vituskathedraal. De drie torens van deze kathedraal, twee van 88 meter én één van 99 meter, torenen boven De Burcht uit.

Ook populair is de Astronomische klok van het stadhuis. Elk uur gaan de luikjes van de klok open én trekt een parade, die uit Jezus en de Apostelen bestaat, aan het hooggeëerde publiek voorbij. Je vindt de Astronomische klok op het Oude Stadsplein, een schilderachtig plein, waar ook het standbeeld van Johannes Hus staat. Een andere bekend plein is het Wenceslasplein. Het is een plek waar je veel winkels en uitgaansgelegenheden vindt.

Ook niet te missen tijdens een bezoek aan Praag is de Joodse wijk. Het is een indrukwekkende en beklemmende plek tegelijkertijd. Je hebt er een museum en vijf synagogen. In één van deze synagogen, de Pinkas Synagoge, vind je de namen terug van 77.000 vermoorde Joden. Tijdens je wandeling door de wijk kom je ook de begraafplaats tegen. Deze bestaat uit 12.000 grafzerken die kriskras door elkaar staan.

[tab:Bezienswaardigheden]

  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

[tab:Wandelroutes en kaart]
Wandelroutes en kaart
[tab:Voor vertrek]
Voor je vertrekt…
[tab:Link tips]
Link tips
[tab:Hotels in Praag]
Klik hier voor een overzicht van de hotels in Praag >>
[tab:END]