Lokale naam: Vaclavské námesti

Openbaar vervoer:
Metro lijn
(rood of groen): Muzeum
Metro lijn (geel of groen): Mustek

Het beroemde plein van Praag is het middelpunt van de wijk Nové Mesto en heeft eigenlijk meer weg van een boulevard met bomen. Het Wenceslasplein loopt zuidoostelijk vanaf Staré Mesto en wordt opgevrolijkt met hotels, disco`s, clubs en winkels. Het plein wordt gedomineerd door het oudste museum van de Bohemen: het Lokale Museum van Praag.

Het Wenceslasplein vormt het symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme. De 21-jarige student Jan Palach begaf zich in 1969 met een emmertje benzine naar het Wenceslasplein en stak zichzelf in brand.  Hij was voor 85 % verbrand en hoopte het te overleven, maar na drie dagen overleed hij in het ziekenhuis. Hij wilde het volk bewust maken van de wanhopige situatie waarin het land verkeerde en haar bewegen zich actief tegen de onderdrukking te verzetten.

De belangstelling op zijn begrafenis was groot. Alleen al in de hoofdstad verzamelden zich ruim 500.000 mensen en ook elders in het land kwamen mensen bij elkaar. De politie greep echter al snel in en de naam Jan Palach werd gevaarlijk om uit te spreken: volgelingen van Palach belandden zo voor enkele maanden in de gevangenis. Toen aan het eind van 1989 de Fluwelen Revolutie een feit was, werd er een plein naar de student vernoemd. Met deze daad werd de betekenis van Palach voor de Tsjechische vrijheidsstrijd onderstreept. Op het Wenceslasplein wordt deze gebeurtenis nog jaarlijks herdacht. Het plein kwam na de Revolutie in het nieuws als het toneel van nachtelijk massaprotest tegen de regering; Eén miljoen mensen kwamen hier samen.

Sinds het eind van de 17de eeuw staat hier een beeld van St. Wenceslas, maar het huidige Wenceslasmonument is er pas in 1912 neergezet. Het enorme, in brons gegoten figuur van Wenceslas te paard, is omringd door beelden van andere Tsjechische heiligen.