© AD/Ben Cawthra .

Iets te vieren? Feestje? Huur voor een schijntje een privéjet en vlieg naar de Côte d’Azur. Soms is dat per persoon zelfs nog goedkoper dan een ticket bij EasyJet. Glaasje champagne, mevrouw?

Er was maar één minpunt. Dat de vlucht maar 3 kwartier duurde Roy Oosterbaan (28)

 

De Rotterdamse zakenman Roy Oosterbaan vloog vorige week van Maastricht naar Londen in een Legacy 600 Executive. ‘Ik wilde iets speciaals doen. De vlucht kostte 2500 euro. We zouden aanvankelijk met meer mensen gaan, er gaan 13 mensen in zo’n jet en dan wordt het ook financieel echt interessant. Dan kom je in de buurt van business class tickets.’

Nu was de reis naar Luton Airport bij Londen vooral een fantastische ervaring. ‘Ik mocht in de cockpit naast de piloot zitten toen we opstegen. Iemand anders mocht in de cockpit bij het landen. Er ligt hoogpolig tapijt en er waren twee stewardessen voor ons vijf,’ lacht Oosterbaan. Over de beenruimte heeft hij het niet eens, genoeg ruimte om te liggen of zelfs te dansen.

© AD/Ben Cawthra .

Luxe
Oosterbaan, actief in de kledingbranche, wil de naam van zijn bedrijf niet in de krant. ‘Ik ben nog maar 28 jaar en wil niet dat mensen denken: wat een decadente kerel. Want dat was het niet.’ Het was wél superleuk. Ook op de luchthavens is de luxe voelbaar. ‘Er is een speciale deur voor mensen die met een privévliegtuig reizen. Je hoeft niet te wachten. Het vliegtuig staat klaar. Een busje brengt je naar de jet.’

PrivateFly heeft wereldwijd 7000 jets die verhuurd worden. Veelal eigendom van de jetset. Zo is ook het privévliegtuig van Peter Jackson, maker van filmtrilogie The Lord of the Rings, geregeld beschikbaar. Wie even wil ruiken aan het leven als een loterijwinnaar, een filmster of topsporter zonder accuut aan de bedelstaf te raken, moet wel goed zoeken op PrivateFly. Er is geen ticketprijs, de prijs is voor heel het vliegtuig, inclusief luchthavenbelasting en VIP-catering. Een glaasje bubbels aan boord is bij de prijs inbegrepen. In het vliegtuig is natuurlijk internet en telefoon.

Sommige vluchten gaan met kortingen van 75 procent weg, en wie dan vliegt met het maximale aantal passagiers reist als een filmster voor een prikkie. Zelfs de prijsvechters kunnen er dan niet tegenop.

PrivateFly tamboereerde deze zomer trots dat het een jet had verhuurd voor een vlucht van Londen naar de Franse Rivièra voor omgerekend 2 Engelse pond goedkoper dan een ticket van prijsvechter EasyJet.

Vrijgezellenfeesten
Vooral vluchten naar de Côte d’Azur en sportevenementen zijn populair. En de vluchten in de speeltjes van miljardairs en zakenmensen zijn ook in trek voor trendy vrijgezellenfeesten. Het is weer eens iets anders dan een melige tocht door de binnenstad waarbij de toekomstige bruid lollige opdrachten moet uitvoeren.

Beschikbare jets zijn er genoeg. Zo’n 40 procent van alle vluchten met privéjets is zonder passagiers. Het toestel gaat dan mensen ophalen of keert terug naar de thuisluchthaven. In Europa gaat het om 260.000 lege vluchten per jaar.

Er zit wél een fikse adder onder het gras. De vlucht kan van het ene moment op het andere gecanceld worden, waarschuwen privéjet-maatschappijen. Als de eigenaar besluit zelf ergens heen te vliegen, of als het bedrijf de jet tegen normaal tarief kan inzetten, wordt de boeking geannuleerd. En dan is er geen alternatief.

Voor Oosterbaan telde dat allemaal niet. ,,Voor ons was er maar één minpunt. Dat de vlucht maar 3 kwartier duurde. Dat had wel langer mogen zijn, zo ontzettend leuk was het.” De terugvlucht was een stuk minder plezierig, weer gewoon in een stoeltje van British Airways.

Bron: AD.nl

Comments are closed.